Vi ste svet

APOLO 8 – MISIJA PO RECEPTU MILOJKA VUCELIĆA

Milojko Vucelić je smatrao za svoje najvažnije dostignuće misiju Apolo 8. Njegova ideja je bila da se dođe do Mesečeve orbite a ne samo da se kruži unutar zemljine, što je bio originalni plan. Milojko je uspeo da nagovori nadređene da Apolo 8 može još više nego što su oni mislili. Vucelićeva inicijativa je i sprovedena u delo te su tokom ove misije, astronauti kružili oko Meseca deset puta i uspešno se vratili na Zemlju. Tada je i nastala prva fotografija cele planete Zemlje koju je načinio čovek.

Rođen u mestu Garešnica, Milojko je osnovnu školu i prvih sedam godina gimnazije, završio u Bjelovaru. Gimnazijsku diplomu je stekao u Trećoj muškoj gimnaziji u Zagrebu. Godine 1954. završio je studije mašinstva na Mašinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za vreme studija je završio jedriličarski i pilotski kurs u Vazduhoplovnom centru u Vršcu. Potom je otišao u Nemačku gde je radio za Mercedes-Benz u Štutgartu, a zatim za Ford u Kelnu. Na predlog jednog NATO oficira, otišao je u Ameriku 1956. godine i zaposlio se u kompaniji Cessna Aircraft.

Nakon Cesne, započinje rad u kompaniji  North American Aviation, u kojoj radi kao projektant uređaja za spašavanje pilota iz aviona F-104 Starfighter i B-58 Hustler. Od 1962. godine uključuje se u rad programa Apolo. Preminuo je u mestu La Hoja u Kaliforniji, 7. septembra 2012. godine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email