Vi ste svet

MILOJKO… IMAMO PROBLEM – SRBIN KOJI JE SPASAO APOLO 13

Apolo 13 je lansiran 11. Aprila 1970. godine iz Svemirskog centra Džon F. Kenedi. Cilj misije je bio istraživanje kratera Fra Mauro prečnika 80m. 56 sati nakon lansiranja, na 330.000 kilometara od Zemlje, došlo je do eksplozije dva rezervoara za gorivo Apola 13. Tada je pilot komandnog modula Džek Svajgert, izgovorio čuvenu rečenicu „Hjustone… imamo problem“.

Dežurni te noći u komandnom centru misije u Hjustonu, i jedan od prvih koji je čuo poziv astronauta u pomoć, bio je srpski inženjer Milojko Vucelić. Akcija spasavanja astronauta je trajala četiri dana i četiri noći. U toj akciji učestvovao je i Vucelić koji je bio zadužen da obezbedi kiseonik i električnu energiju za bezbedan povratak astronauta na Zemlju. Apolo 13, sa trojicom astronauta, se bezbedno spustio u Pacifik 17. aprila 1970. godine. Sledećeg dana, tadašnji američki predsednik Ričard Nikson, odlikovao je Milojka Vucelića najvišim američkim civilnim odlikovanjem, Predsedničkom medaljom slobode.

Milojko Vucelić je bio Srbin koji je radio na svim Apolo misijama. Počeo je kao inženjer, nastavio kao menadžer i dalje napredovao u programu Apolo. Jedan od njegovih zadataka je bio i da predupredi moguće probleme koji se mogu javiti na letelicama. Zbog toga je bio poznat među kolegama i kao „Menadžer za probleme“.

Arhivska fotografija: NASA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email