Vi ste svet

SRBI KOJE JE ODLIKOVALA NASA

Svemirska trka između SAD i SSSR da se pošalje čovek na Mesec je doživela kulminaciju kada je američki predsednik 1961. godine izjavio da je nacionalni cilj da se do kraja dekade pošalje čovek na Mesec a zatim i bezbedno vrati na Zemlju. To se i desilo pre 50 godina, 20. jula, kada je astronaut Nil Armstrong kročio na površinu Meseca. Za taj uspeh sva tri astronauta, Armstrong, Oldrin i Kolins dobili su „Predsedničku medalju slobode“.

Za svoj doprinos misiji Apolo 11, priznanje „Apollo Achievement“ koje dodeljuje NASA, dobili su i sedam srpskih inženjera i naučnika poznatiji kao „Srpskih Apolo 7“.

Sedmorica veličanstvenih svemirskih Srba su Milojko Vucelić, David Vujić, Slavoljub Vujić, Milisav Šurbatović, Danilo Bojić, Petar Gajić i Pavle Dujić.

Ispis na priznanju glasi:

„U znak poštovanja prema posvećenoj službi naciji kao deo tima koji je pomerio granice u aeronautici i istraživanju svemira i demonstrirao ih u mnogim izvanrednim dostignućima koja su kulminirala uspešnom misijom Apolo 11 na putu prvog čoveka na Mesec, 20. jul 1969.“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email