Vi ste svet

SRBIN KOJI JE DOBIO PORUKU IZ SVEMIRA

Dok su se Nil Armstrong i Baz Oldrin spuštali ka Mesečevoj površini u lunarnom modulu, treći član posade svemirskog broda Apolo 11, astronaut Majkl Kolins, kružio je oko Meseca i razmišljao šta da radi ako se njegove kolege ne vrate sa „šetnje po Mesecu“. Kolins je uzeo olovku i napisao: „Svemirski brod broj 107 pod nazivom Apolo 11 je najbolji svemirski brod koji je sagrađen i Bog ga blagoslovio“.
Kada se posada Apolo 11 posle uspešne misije vratila na Zemlju, taj natpis Kolins je poklonio Milojku Vuceliću, jednom od glavnih menadžera projekta. Vucelić je tu ploču sa natpisom držao u svojoj kancelariji u sedištu misije Apolo u Hjustonu.

Jedna od brojnih anegdota vezanih za Vucelića je kada je zamolio tri pravoslavna sveštenika da blagoslove let misije Apolo 8 koji je bio prva stepenica u osvajanju Meseca. Pred poletanje, na pitanje komandira misije Frenka Bormana da li je sve spremno, Milojko je odgovorio da su pored tehničke perfekcije angažovane i „više sile” tako da je uspeh zagarantovan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email